Mnoho českých jídel není zrovna vrcholem krásné prezentace. Co ztrácí na prezentaci, dohání svou výtečnou chutí. Ale některé jídla jsou speciální právě v tom, že prezentace je tvoří naprosto jedinečnými. A to jsou právě naše české chlebíčky.
Svačinka a pohoštění snad na všechny různé slavnosti, které známe. Narozeniny, Silvestr, Vánoce, Velikonoce. U všech těchto oslav je téměř typické, že se jako pohoštění podávají chlebíčky. Chlebíčky si mnoho lidí připravuje sami, protože příprava je opravdu jednoduchá, ale koupíte je snad ve všech lahůdkářstvích a pekárnách po celé České republice.
Historie chlebíčků sahá do roku 1916. Stojí za ním pražský výrobce lahůdek Jan Paukert. Již od začátku, co začal ve své prodejně chlebíčky prodávat, se staly naprostou senzací. Na jeho originálním receptu stála veka, která byla namazaná bramborovým salátem, na něm pražská šunka, vejce, ementál, salám a rajče. Kombinace, kterou můžete v mnoha lahůdkářstvích ochutnat dodnes.
Dnes chlebíčky seženete, nebo si můžete připravit, prakticky ve všech variantách. Fantazii se meze nekladou. Základem pro chlebíček by měla být vždy veka. Pokud použijete například francouzskou bagetu, pořád se může jednat o opravdu skvělý pokrm, ale už se nebude jednat o tradiční chlebíček.
Na chlebíčky můžete použít kromě bramborového salátu samozřejmě i jiný základ. V našich končinách je oblíbený i salát vlašský, pochoutkový či pařížský. Někdo používá obyčejné máslo, jiní vaječnou pomazánku, či česnekovou.
A co dáme na vrch? Jak už jsme zmínili, fantazii se meze nekladou. Nejlépe uděláte, když si chlebíček poskládáte ze surovin, které máte rádi. Šunka, salám, eidam, ementál, hermelín, rostbíf, vejce, zelenina, krabí salát, kyselé okurky, cibulka, nakládaná zelenina, slanina, klobáska…zkrátka na chlebíček se hodí všechno, co vám chutná.